The idea continues at Kuusi Palaa. Come and be part of it!
FIN | ENG

Mitä ovat Ŧ:t ja mikä on niiden tarkoitus?

Q. Mitä merkki Ŧ tarkoittaa?
Se on vähälle huomiolle jäänyt Unicode-merkki, jonka valitsimme symboliksi meidän pseudovaluutallemme. Se on kuin €, tai $. Se on lyhenne Temporaryistä tai Tempseistä.


Q. Se on siis eräänlainen valuutta?
Kyllä ja ei. Teknisesti ottaen se on kryptovaluutta, mutta tarkoituksenamme ei ole luoda uutta valuuttaa, joka kilpailisi perinteisten valuuttojen tai esim Bitcoinin kanssa. Se on enemmänkin lisävaluutta, tapa, jonka avulla voimme tehdä luovasta osallistumisesta kumuloituvaa ja kollektiivista.


Q. Kuinka saan Tempsejä?
Tällä hetkellä on kaksi eri tapaa: voit osallistua aktiviteetteihin Temporaryssä tai voit ostaa niitä. Vaihtosuhde on tällä hetkellä 1Ŧ :1€.

Kaikki Temporaryssä tapahtuvat aktiviteetit mukaan lukien päivittäin Open Time kerryttävät sinulle Tempsejä jos tulet vaan paikalle. Kuin loisi rahaa tyhjästä – paitsi että se ei ole oikeasti rahaa.


Q. Miltä kolikot näyttävät?
Eivät miltään. Temporaryt ovat täysin digitaalinen valuutta.


Q. Mitä voin tehdä Ŧ:llä?
Jos hauat järjestää jonkun tapahtuman tai kokeilun Tempraryllä, voit käyttää Tempsejä siihen (sen asemesta että vuokraisit jonkun toisen tilan). Voit myös lahjoittaa Tempsejä tukeaksesi toisten ihmisten kokeiluehdotuksia – kaikki kokeilut tarvitsevat toteutuakseen tukea vähintään kahdelta henkilöltä. Voit siirtää myös omat Tempsisi toisille käyttäjille, jos haluat (esim. offline hyödykkeitä tai palveluja vastaan).


Q. Mikä on 'Biathlon'?
Biathlon on luomamme blockchain-pohjaisen softa-alustan nimi, jonka on tarkoitus mahdollistaa osallistavan kulttuurin tuottaminen yhä helpommin ja paremmin. Nimi on Biathlon (suomeksi siiis ampumahiihto), koska ajattelimme, että se on hyvä metafora nykyisestä kulttuuritapahtumien luomisen paradigmasta: kulttuurin tuottajan on hallittava hyvinkin erilaisia taitoja eri aloilta.

Temporary ensimmäinen Biathloniin perustuva kokeilu. Tarkoitus on testata, miten homma toimii ja minkälaisia kokeiluja tapahtumia syntyy. Jos konsepti osoittautuu toimivaksi, tarkoitus on luoda lisää paikkoja, jotka toimivat Biathloniin tai vastaavaan pohjautuen.


Q. Mikä on tämän kaiken pointti?
Olemme jo pitkään miettineet, että miten saamme luovien aktiviteettien järjestämisen kestävämmälle pohjalle, ei vain rahallisessa mielessä vaan myös niin, että aktiviteettien järkkääminen ei vaatisi niin paljon energiaa. Olemme olleet kiinnostuneet ”osallistavan kulttuurillisen alustojen” (participation-based cultural programmin) kehittämisestä jo pitemmän aikaa. Meidän fiilis on ollut, että hallinnollinen taakka on jäi edelleen pienen ydintiimin harteille. Biathlon tai Temporary ei välttämättä ole vastaus kaikkiin näihin ongelmiin, mutta se on kokeilu, ja toivottavasti opimme mikä toimii ja mikä ei.